Dieta jajeczna jest rodzajem diety odchudzającej, która może być stosowana maksymalnie przez dwa tygodnie. Efekty są zauważalne bardzo szybko – w ciągu kilku dni może dojść do redukcji masy ciała o 5 kilogramów.

Na czym polega dieta jajeczna

Dieta jajeczna została stworzona przez klinikę Mayo, która specjalizuje się w leczeniu otyłości. Podstawę diety stanowią jaja oraz warzywa. Czas trwania diety jest zagadnieniem dość kontrowersyjnym. Ze względu na ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych przy długotrwałym stosowaniu takiego modelu żywienia, dietę jajeczną można praktykować maksymalnie przez dwa tygodnie. Wielu dietetyków nie zgadza się z tym założeniem twierdząc, że taki sposób żywienia nie stwarza zagrożenia dla zdrowia, jeśli jest stosowany najwyżej przez 5 dni.

Wartość odżywcza jajek

Jaja pochodzące od kur cechują się wysoką wartością odżywczą. Są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego przez organizm człowieka białka. Ponadto proteiny zawarte w jajach przyspieszają procesy przemiany materii, co wiąże się z szybszym spalaniem tłuszczów. Jaja dostarczają witamin i składników mineralnych, zwłaszcza żółtka jaj, w którym znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A i D oraz witamina B1, B2, B12 i kwas foliowy. Jaja są niskokaloryczne – jedno kurze jajko dostarcza około 70 kilokalorii.

Produkty dozwolone w diecie jajecznej

W diecie jajecznej, oprócz głównego składnika, czyli jajek, które powinny znaleźć się przynajmniej w trzech głównych posiłkach (śniadanie, obiad, kolacja) dozwolone są warzywa oraz niektóre owoce, między innymi grejpfruty i jabłka. Do picia zaleca się wodę mineralną, słabą i gorzką herbatę (zwłaszcza zieloną), herbatki ziołowe, oraz czarną kawę. Produktami zabronionymi są cukier oraz sól, a także produkty pełnotłuste, bogate w węglowodany owoce (banany, winogrona), słodycze, ziemniaki, napoje gazowane oraz wszelkie alkohole.

 

Podstawowymi założeniami diety jajecznej są:

  • codzienne spożywanie około 4-6 jajek ugotowanych na twardo – czas gotowania: 10 minut,
  • wypijanie w ciągu dnia około 3 litrów dozwolonych płynów.

Przykładowy jadłospis diety jajecznej

Jadłospis I

Śniadanie:

  • 2 ugotowane na twardo jaja,
  • kawa czarna bez cukru,
  • jabłko.

II śniadanie:

  • grejpfrut.

Obiad:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 200 gramów warzyw, na przykład sałata, pomidor, ogórek, szpinak lub brokuły

Podwieczorek:

  • duża, świeża brzoskwinia.

Kolacja:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • sałata z sokiem z cytryny,
  • zielona herbata.

Jadłospis II:

Śniadanie:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • pomidor,
  • czarna kawa bez cukru.

II śniadanie:

  • pomarańcza.

Obiad:

  • gotowany pulpet drobiowy (150 gramów),
  • surówka z tartej marchewki z sokiem z cytryny.

Podwieczorek:

  • jabłko.

Kolacja:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 150 gramów chudego jogurtu,

herbata gorzka.

  • Uwielbiasz jogurt i zależy ci na zrzuceniu kilku kilogramów? Poznaj jej efekty, zalety i wady diety jogurtowej.
  • W czasie odchudzania bardzo ważne jest zdrowe odżywianie. Podpowiadamy, jak liczyć kalorie, żeby schudnąć.
  • Zdrowy jogurt, to taki który składa się jedynie z mleka i szczepów bakterii. Sprawdź, czy można jeść jogurt na kolację.