A więc, przedstawmy korzyści jakie nam daje pestka awokado:

  1. Skutecznie zwalcza zapalenia stawów i ma działanie przeciwzapalne.
  2. Zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego. Wspaniale sprawdza się też przy leczeniu biegunki, dlatego też może być stosowana do wytwarzania leków pomocnych przy zakażeniach i zaburzeniach żołądkowych.
  3. Działa odmładzająco, ponieważ zwiększa ilość kolagenu, powodując tym samym, iż skóra jest bardziej napięta, a zmarszczki mniej widoczne.
  4. Wspomaga układ odpornościowy i może pomóc przy profilaktyce wielu chorób
  5. Ułatwia odchudzanie i spalanie tłuszczu. Po spożyciu nasion z awokado odczuwamy mniejszy głód.
  6. Dostarcza organizmowi dużej ilości energii i pozwala ją utrzymać na wysokim poziomie przez cały dzień.
  7. Nasiona awokado mogą być stosowane do sałatek, koktajli czy do przygotowania herbaty.
  8. Ze względu na wysoką zawartość flawonoidów, nasiona awokado zapobiegają rozwojowi nowotworów

Pamiętajmy jednak, aby przed spożyciem nasion awokado skonsultować się z lekarzem i sprawdzić, czy nie mamy na nie alergii.

Awokado uważa się za jedno z najzdrowszych owoców świata. Jest jednym z najlepszych źródeł witamin i minerałów - zawiera m.in.: witaminy A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, a także wapń, potas i fosfor. Jednak tak naprawdę to pestka z awokado ma najwięcej dobroczynnych substancji. Dlatego pozbywanie się jej to prawdziwe marnotrawstwo.

Przepis na napar z pestki awokado:

Pół startej pestki z awokado zalej ciepłą, zaparzaj pod przykryciem 10 - 15 minut. Ciepły jeszcze płyn wypij w całości (napar będzie miał gorzki smak, warto dosłodzić go np. miodem).


Jak zasadzić awokado