Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Jest smaczne, łatwe w przygotowaniu, a przy tym doskonale komponuje się z ziemniakami i każdego rodzaju sałatką.

Jednak wiele gotujących kobiet często narzeka, że ich mielone nie są wystarczająco puszyste i chrupiące. Dlatego też mamy dla Ciebie porady, jak zrobić pulchne kotlety mielone z chrupiącą skórką.

Wybierajmięso średnio tłuste. Do mielonych najlepiej nadaje się łopatka. Istotną rolę odgrywa namoczona w wodzie lub mlekubułka. To ona odpowiada za soczystość kotletów mielonych. W miarę możliwości rezygnuj z bułki tartej. Powoduje ona, że mięso jest bardziej zwarte, a w efekcie kotlety są zbite.

Jednak najbardziej za puszystość i soczystość mielonych odpowiada... cukinia (w zastępstwie może być kalafior). Zetrzyj ją dokładnie i dodaj do mięsa.

Wiedziałaś o tym? Robiłaś kiedyś kotlety mielone z cukinią? :) Jeśli nie, spróbuj koniecznie!