1. Chleb

  • Sprawdź, czy zawiera on pełnoziarnistą mąkę. Jest ona bogatsza od innych rodzajów w błonnik i witaminy.
  • Delikatnie naciśnij chleb. Jeśli po chwili wróci on do swojego pierwotnego kształtu, znaczy to, że jest świeży i dobrej jakości.

2. Kurczak

  • Jeśli wciąż zawiera skórę, powinna być ona jaśniejsza od mięsa.
  • Mięso musi być jędrne i sprężyste, kolor może wahać się od bieli do jasnego brązu.
  • Nie sugeruj się datą przydatności do spożycia, lecz datą pakowania. Jeśli kurczak leży na półce dłużej niż 2 dni, zostaw go w sklepie.

3. Arbuz

  • Zwróć uwagę na ogonek. Jeśli jest brązowy i wyschnięty, arbuz jest w pełni dojrzały.
  • Sprawdź intensywność żółtych miejsc na powierzchni owocu. Im ciemniejsze, tym słodszy będzie arbuz.

4. Pomidory

  • Jeśli to możliwe, unikaj kupowania pomidorów w plastikowych pojemnikach. Nie masz możliwości sprawdzenia czy są świeże.
  • Skórka powinna być gładka i sprężysta. Dojrzały pomidor waży też zdecydowanie więcej od niedojrzałego.
  • Powąchaj go. Jeśli nie czujesz żadnego zapachu, pomidor nie jest jeszcze dojrzały.

5. Papryka

  • Pierwszą rzeczą na jaką należy zwrócić uwagę jest kolor. Powinien on być intensywny i gładki.
  • Papryki z dwoma lub trzema wybrzuszeniami na spodzie będzie zauważalnie bardziej gorzka od takiej z czterema.
  • Sprawdź ogonek. Jeśli jest zielony i twardy, papryka będzie świeża.

6. Ryby

  • Spójrz na oczy ryby. Zamglone i wybrzuszone oczy to znak nieświeżości.
  • Skóra powinna być lśniąca i gładka. Jeśli klei się pod palcami, ryba jest nieświeża.
  • Mięso ryby musi być sprężyste i twarde. Jeśli czujesz, że wgłębia się ono pod twoimi palcami, zrezygnuj z zakupu.

7. Banany

  • Zwróć uwagę na ogonki całej kiści. Wybierz tę, która posiada zielone lub jasnożółte ogonki. Jeśli są one brązowe, a na powierzchni owoców widnieje sporo czarnych plam, ta kiść jest już przejrzała.
  • Banany w kiści zachowują świeżość dłużej od tych leżących luzem. Nie kupuj pojedynczych bananów, chyba, że zamierzasz zjeść je od razu.

8. Miód

  • Klarowny i przezroczysty miód świadczy zwykle o dużym stopniu przetworzenia. Naturalne miody są bardziej mętne.
  • Świeży i naturalny miód jest znacznie bardziej podatny na krystalizację. Jeśli na dnie słoika pojawiła się skrystalizowana warstwa, jest to dobry znak.

9. Sałata

  • Bez względu na rodzaj sałaty, upewnij się, że liście nie są dziurawe, ani nadjedzone. Unikaj też brązowych krawędzi.
  • Kolor sałaty powinien być jasno lub ciemnozielony i bogaty. Jeśli wygląda ona inaczej, a zewnętrzne liście nie są sprężyste, nie kupuj jej.

10. Produkty w puszkach

  • Najważniejsza kwestia to szczelne zamknięcie puszki. Przed włożeniem jej do koszyka, zwróć uwagę na wszelkie wybrzuszenia i ślady rdzy.
  • Jako że nie jesteśmy w stanie sprawdzić świeżości samego produktu, musimy polegać na etykietkach. Upewnij się czy poziomy soli czy cukru nie są zbyt wysokie. Najlepiej wybierać produkty zakonserwowane w wodzie lub we własnych sokach.

Źródło: brightside.me