No właśnie, ale czy wiesz jak się za to zabrać? Który arbuz będzie najlepszy?


#1. Wielkość

Jak się okazuje, nie jest to takie istotne. Ważne jest to, aby wybierać  te, które są najcięższe.

#2. Ogonek

Jeśli jest suchy, możesz być pewny, że arbuz jest dojrzały. Jeżeli jednak jest zielony, arbuz został zerwany zbyt wcześnie i może być niedojrzały.

#3. Kształt

Okazuje się, że wśród arbuzów można rozróżnić płeć! „Dziewczynki” są bardziej zaokrąglone i słodsze, a „chłopcy” mają wydłużony kształt i wodnistą konsystencję.

#4. Sieć na arbuzie

Niektóre z arbuzów mają brązowy wzór, który przypomina siatkę. Przez to ludzie nie decydują się na ich zakup. Okazuje się jednak, że byłby to najlepszy wybór! Takie owoce miały styczność z pszczołami, a to z kolei znaczy, że są najsłodsze.

#5. Powierzchnia

Jeśli arbuz długo leżał na ziemi, ma dużą, wyblakłą plamę. Jeśli jest niedojrzały, plama ta będzie biała lub jasnozielona. Jeśli nadaje się do spożycia będzie ona żółta lub nawet pomarańczowa.

Źródło:brightside.me