1. Przygotowania do eksperymentu

Naukowcy z University of Nottingham w Anglii przeprowadzili eksperyment, który pokazał, co dzieje się w organizmie człowieka po zjedzeniu hamburgera z popularnej sieci oferującej dania typu fast food. Sfilmowali jego przebieg, aby móc pokazać go szerszemu gronu zainteresowanych.

W tym celu wykorzystali próbkę kwasu solnego. Jest to kwas obecny w żołądku każdego człowieka, który bierze udział w trawieniu pokarmów (aktywuje enzymy trawienne), pomaga przyswajać witaminy i składniki mineralne. Kiedy jest go zbyt mało, pojawiają się: zgaga, wzdęcia i gazy.

W tym płynie naukowcy zanurzyli pół cheeseburgera kupionego w McDonaldzie (tym samym stworzyli środowisko, które imitowało żołądek człowieka) na 3 i pół godziny. Po upływie tego czasu ich oczom ukazał się zaskakujący widok.

2. Efekt eksperymentu

Fast food nie rozpuścił się zgodnie z przewidywaniami (wcześniejsze eksperymenty dowiodły, że sałatka owocowa rozpuszcza się w ciągu 30 minut). Choć kwas solny jest substancją silnie żrącą, produkt zmienił się w czarną i śliską grudę. Podobnie dzieje się, gdy cheeseburger dostanie się do naszego organizmu!