Ponadto, burak zawiera betainę, która jest naturalnym związkiem przeciwzapalnym, wspiera zdrowie serca, zawiera ważne witaminy i minerały: B1, B2, C, miedź, magnez, potas, żelazo, fosfor lub jod. Poprawia krążenie krwi, reguluje parametry biochemiczne i chroni pracę wątroby.

BURAK – NAJZDROWSZE WARZYWO NA ŚWIECIE, KTÓRE WYLECZY NIEMAL WSZYSTKO!

Co więcej – przeciwdziała anemii i oczyszcza organizm z toksyn. Idąc dalej, spowalnia starzenie i wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne. Jest bardzo bogaty w antyoksydanty, celulozę i pektyny, specjalny typ błonnika poprawiający trawienie. Niesamowite działanie tego warzywa wieńczy ochrona przed stłuszczeniem wątroby.

Oprócz zalet dietetycznych, buraki pomagają też podczas treningu. Zwiększa Twoją witalność i wytrzymałość w trakcie treningu. Dzięki temu jest niesamowity dla sportowców.

Burak może być jedzony na surowo, ugotowany, pieczony lub pity jako sok. Nie powinno się zapominać o liściach – botwince na zupę – bardzo bogatej w potas.

Badania pokazują, że regularne spożywanie pokarmów bogatych w potas i eliminacja nadmiaru sodu zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru o ponad 20%.